Info

20- 04 - 15

Product

Kitschbroche

Van oorsprong hebben de sieraden van Petra Hartman de bloemboeketvorm. Deze zijn ook kenmerkend voor haar schilderijen. Sieraden zijn voor haar de opperste vorm van schoonheid. ‘Alles wat bestaat is liefde’, zegt Petra. In al het ‘gewone’ ziet zij daarom de schoonheid.

Bloemen, liefde, engelen, rozen en naakte dames tooien de sieraden van Petra Hartman. Daarnaast maakt ze ook sieraden van onverwachte items. Zo heeft Petra een broche in de vorm van een maandverband gemaakt (textiel beschilderd met kolkende rode strassdiamanten), de nagelvogelketting (een hanger in de vorm van een vogel met in de veertjes Petra’s maandenlang gespaarde nagels) en een collier van geharste beenharen.

Deze sieraden zijn gemaakt voor de tentoonstelling ‘De Vieze Vrouw’ (Galerie Ra, Amsterdam 1995). Het is een eerbetoon aan afvalstoffen van het menselijk lichaam. ‘Als je dergelijke lichaamssappen niet hebt, kun je niet overleven. Maar we willen ze wel zo snel mogelijk verwijderen.’ Daarom heeft Petra er een hele tentoonstelling aan gewijd.

Petra ziet in dankbare onderwerpen schoonheid. Daarom heeft zij tentoonstellingen gehouden over:
- ‘Geweldige Sieraden’, sieraden over de oorlog
Galerie Rai, Amsterdam, KunstRAI
- ‘Het Ontsierde Lichaam’, sieraden voor mensen met littekens
Museum voor Moderne Kunst Arnhem 1997
- ‘BloedMooieMeiden’, pubermeiden met littekens
CODA museum Apeldoorn 2005
Een logisch gevolg was de modeshow van Lik Mijn Wonden op de MoBA13 en de toekomstige modeshow van Lik Mijn Wonden, ‘De ‘Laatste’ Mode’. Mensen met en zonder beperking gaan lijkwaden, urnen en sieraden voor de overledene showen, om het geleefde leven te vieren!